Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mitä Rovaniemen pilottivalmennuksesta "jäi käteen"?

Lisätty 05.01.2023

Tuotin Lapin ELY-keskukselle pilottivalmennuksen Tutustu matkailualaan selkosuomella, joka toteutettiin Rovaniemellä 7.-19.12.  Pilottivalmennus oli osa Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon -hanketta.

Tavoitteena oli tukea erityisesti maahanmuuttaneiden tutustumista matkailualan moninaisiin ja erilaisiin työmahdollisuuksiin, kokeilemalla käytännössä erilaisia ja innostavia tapoja tutustua alaan, jotka soveltuivat erityisesti tälle kohderyhmälle. Laajemmin tavoitteena oli edistää työvoiman ja työpaikkojen kohtaamista. Samalla pilotoitiin selkosuomella tehtävien alakohtaisten täsmäkoulutusten vaikuttavuutta kohderyhmän työllistymiseen tai, koulutukseen tai vastaavaan ohjautumisen. Pilotin kokemuksista saatiin myös tietoa palveluiden jatkokehitykseen.

Valmennuksen pääkohderyhmänä olivat työttömät työnhakijat, erityisesti maahanmuuttaneet, joille kielellisesti tuettu toiminta oli tarpeen.

Mitä valmennus piti sisällään?

  • Materiaalit suunniteltiin ja toteutettiin selkosuomella, ja lisäksi oppimateriaali oli saatavilla osallistujien omalla kielellä. Valmennuspäivä alkoi aina tulkin kanssa pidetyllä yhteisellä hetkellä, jossa käytiin läpi, mitä päivä tulee pitämään sisällään.
  • Koko valmennusta leimasi vahvasti käytännönläheisyys. Tutustuimme ryhmän kanssa Lapin alueen matkailualan yrityksiin ja työpaikkoihin. Kävimme seuraamassa useassa yrityksessä käytännön työtä ja erilaisia tehtäviä. Käsittelimme työntekijän ja työnantajan vastuuta, ensiapua ja turvallisuusasioita. Teimme käytännön asioita myös itse aamiaisen tekemisestä ja esillepanosta alkaen.
  • Ajallisesti lyhyessä valmennuksessa ehdittiin käsitellä myös työsopimuksen sisältöä, työn hakemista, erilaisia toimijoita, tukiverkostoa sekä sitä, millaista menettely Suomen työpaikoissa on.
  • Kartoitin valmennukseen osallistuvien tarpeet yksilöllisesti  työllistymisen näkökulmasta ja ohjasin heitä tarvittaviin palveluihin tai työnhakuun. Avustin osallistujia myös erilaisissa lomakkeiden täyttämisessä valmennuksen alkaessa ja päättyessä.

 

”Autat meitä paljon!”

Valmennuksen osallistujilta kerätty palaute oli kiittävää. Moni sai työtä jo valmennuksen aikana. Valmennuksen tilaajan palaute taas kiitti oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta ja muutoskyvykkyyttä, luovuutta ja periksiantamattomuutta, aktiivisuutta ja taitoa toimia erilaisissa verkostoissa. Vahva asiantuntijuus ja ratkaisukeskeinen toiminta sai kiitosta. Kiitosta sain myös kokonaisvaltaisesta ohjausotteesta, joka huomioi osallistujien taustat, tavoitteet ja hyvinvoinnin liittyvät kysymykset.

Itselleni tärkeintä oli, että kokonaisvaltainen ja konkreettinen tapani toimia oli palautteen perusteella juuri sitä mitä tarvittiin. Tavoitteet saavutettiin. Enemmänkin: ne ylitettiin. Moni työllistyi, tai tietää, mistä hakea töitä tai mistä saa tukea. Matkailualan avustavia tehtäviä on Rovaniemen kaltaisessa matkailupaikassa paljon. Avustavista tehtävistä voi aloittaa työt, eikä kaikkiin tarvita täydellistä suomen taitoa. Kielitaitoa voi kerryttää lisää työn ohessa. Laitoin itseni likoon enemmän kuin sataprosenttisesti kohdatakseni jokaisen osallistujan omana yksilönään, huomioiden olot ja taustat mistä he tulevat, ja antaakseni juuri sitä tukea, mitä tarvitaan. Sellainen lähestymistapa kannattaa.

Kerron mielelläni lisää, jos pilottivalmennuksen kokemukset kiinnostavat.